7 - 15 juni 2025
Autotron 's-Hertogenbosch

7 - 15 juni 2025 | Autotron 's-Hertogenbosch

Interview De Minaur: ‘Veel Aussies komen hierheen en genieten’

16 June, 09:45

Alex de Minaur heeft zijn status als nummer één geplaatst waargemaakt deze week, met het bereiken van de finale. De onlangs in de top10 doorgebroken Australiër bevindt zich in de beste fase van zijn carrière.

Alex, het gaat lekker met je in Nederland dit jaar. Na een finale in Rotterdam sta je nu ook hier in de eindstrijd. Je spreekt je talen goed. Ben je al bekend met het woord ‘gefeliciteerd’?
‘Nee, dat ken ik nog niet. De Nederlandse taal is voor mij nog volstrekt onbekend. Ik spreek naast Engels en Spaans ook Frans, maar Nederlands is echt totaal iets anders.’

Je gaat je beste ranking verbeteren naar plaats acht én staat weer in een finale. Wat is het meest significant daarvan voor jou?
‘Ik denk dat het gewoon alles bij elkaar een week is waar ik gelukkig mee ben. Mijn niveau is prima, ook al heb ik na mijn kwartfinale op Roland Garros weinig omschakelingstijd gehad naar het gras.
Ik ben blij dat dat me zo soepel is afgegaan.’

Kan je een vooruitblik geven op je finale tegen Sebastian Korda?
‘Ik vind Seb een natuurlijke grasspeler. Hij is heel handig, komt graag naar het net en kan servicevolley spelen. Zijn spel is echt gemaakt voor grastennis dus hij is een gevaarlijke tegenstander.
Het zal voor ons beiden belangrijk zijn om het spel te dicteren, dus dat is de tactische strijd die zal plaatsvinden.’

Je voelt je een trotse erfgenaam in de rijke Australische tennishistorie en hebt bijvoorbeeld een tattoo met je selectienummer in de Davis Cup. De recordkampioen hier is Pat Rafter met drie titels. Ook Lleyton Hewitt is oud-winnaar. Doet het iets met je dat je in hun voetsporen kan treden?
‘Natuurlijk is dat iets moois. Jordan Thompson heeft er in de recente geschiedenis ook een paar keer dichtbij gezeten. Veel Aussies komen hierheen en genieten van de omstandigheden bij dit toernooi.’

Je bent ook een fervent golfer. Heb je daar nog iets mee gedaan deze week?
‘We verblijven in de buurt van een golfbaan, maar 18 holes spelen was een beetje te gortig. Dat doe ik alleen als ik tijd heb om mijn hoofd helemaal los te koppelen van tennis. Ik heb wel tijd genomen om specifiek aan mijn korte spel te werken.’

Als golfgek moet ik je dan dit dilemma voorleggen: Tiger Woods of Greg Norman?
‘Poe, dat is een lastige. In mijn jeugd heb ik Tiger meer in actie gezien. Greg speelde net een beetje voor mijn tijd, maar is natuurlijk wel een Australische held. Dus ik kan niet om hem heen.’

Je verblijft grote delen van het jaar in Spanje en volgt het voetbal ook vrij goed. Wat zijn de kansen van Nederland dit EK volgens jou?
‘Ja ik doe ook mee aan fantasy football dit EK, dus ik volg het met interesse. Nederland is altijd goed op toernooien en behoort ook nu weer tot de kanshebbers, maar ik schat Engeland en Frankrijk als favorieten in. Spanje heeft een jonger team en is wat aan het wederopbouwen. Maar ik juich vooral voor bepaalde individuele spelers op basis van mijn eigen team, haha.’