7 - 15 juni 2025
Autotron 's-Hertogenbosch

7 - 15 juni 2025 | Autotron 's-Hertogenbosch

Samsonova Libéma Openkampioene 2024

16 June, 19:30

Aan de hegemonie van Ekaterina Alexandrova is in 2024 een einde gekomen, want Liudmila Samsonova is de nieuwe heerseres op het Brabantse gras. De nummer twee geplaatst won in de finale met 4-6 6-3 7-5 van Bianca Andreescu, nadat ze eerder op de finaledag reeds Alexandrova stuitte in een driesetter.

De ingetogen Samsonova, nummer 15 van de wereld, is geen onbekende van Libéma Open. In 2022 debuteerde ze in ’s-Hertogenbosch en in 2023 haalde ze de kwartfinale. Dit jaar neemt de 25-jarige speelster de hoofdprijs mee naar huis, haar vijfde winnaarstrofee op het hoogste niveau en tweede op gras.

Het was geen gemakkelijke route naar de eindzege voor Samsonova, die niet alleen haar door regen onderbroken halve finale tegen tweevoudig kampioene Alexandrova af moest maken op zondagochtend, maar ook tegen een set achterstand aankeek in de eindstrijd tegen wildcardspeelster Andreescu. ‘Gelukkig hoefde ik vanochtend maar een set te spelen. De finale was namelijk ongelooflijk zwaar. Bianca is een hele lastige tegenstandster en een groot kampioene. Ik heb de energie ergens vandaan gehaald en kon in de partij groeien.’ De spannende finale nam meer dan tweeënhalf uur in beslag en vergde een comeback van de uiteindelijke kampioene.

‘Het was nogal een drukke week voor iedereen, aangezien het weer niet meewerkte, maar ik wil iedereen van de organisatie bedanken voor de moeite die werd gedaan om het zo comfortabel mogelijk te maken voor ons gezien de omstandigheden.’

Andreescu vierde op de finaledag haar 24ste verjaardag, maar kon zichzelf geen cadeau geven ten overstaan van de fans op de tribunes en toonde zich emotioneel tijdens de prijsuitreiking.

‘Dit was niet het resultaat dat ik wilde, maar Liudmila speelde fantastisch en verdiende het. Voor mij was deze week een enorme stap voorwaarts, want ik heb een moeilijke periode achter de rug en dit was pas mijn tweede toernooi sinds mijn rentree. Goede dingen wachten op mij’, aldus Andreescu, die al jarenlang worstelt met blessures en op Roland Garros teruggekeerde op de tour na vervelende rugproblemen.

In de kwartfinale won Andreescu, US Openkampioene van 2019, wel dé kraker van het toernooi tegen Japanse superster Naomi Osaka, waarna ze haar vorm vasthield en de finale behaalde. Daarin bleek Samsonova dus in drie sets de betere. De kampioene blikte al tijdens de prijsuitreiking kort vooruit op 2025. ‘Het toernooi is te gek en waanzinnig georganiseerd. Er heerste wederom een fantastische sfeer hier en heel graag tot volgend jaar’, liet ze de toeschouwers weten.

‘Deze titel betekent heel veel voor me, omdat ik mijn laatste drie finales heb verloren. Vorig jaar stond ik drie keer in een eindstrijd en nu heb ik weer eens een titel te pakken’, besloot de verheugde winnares.