7 - 15 juni 2025
Autotron 's-Hertogenbosch

7 - 15 juni 2025 | Autotron 's-Hertogenbosch

Kampioen De Minaur: ‘Perfect einde aan topweek’

16 June, 14:54

Alex de Minaur heeft de 33ste editie van Libéma Open gewonnen. In de finale klopte de nummer één geplaatst de als zevende gerangschikte Amerikaan Sebastian Korda: 6-2 6-4.

‘Het voelt geweldig om hier te winnen. Er is geen betere manier om het grasseizoen af te trappen’, aldus De Minaur, die door zijn succesweek op het Brabantse gras verder gaat klimmen op de ATP-ranglijst naar zijn hoogste notering van nummer zeven van de wereld.

‘Ik kwam hier een beetje onzeker aan, maar het ging elke dag beter en ik vertrek met de titel. Een perfect einde van een topweek’, vervolgde de kersverse kampioen, die eerder dit jaar al een titel won in het Mexicaanse Acapulco, de finale haalde in Rotterdam en nu voor de tweede keer in zijn carrière een grastoernooi op zijn naam schrijft. In totaal staat de teller nu op negen ATP-titels.

‘Deze mooie winnaarsschaal wordt snel naar huis gestuurd, waar het een bijzondere plek krijgt.’

Australische traditie & Nederlandse fans
Naast zijn persoonlijke succes kan ook het tennisgekke Australië trots zijn. Na Pat Rafter (1998-2000) en Lleyton Hewitt (2001) is De Minaur de derde Aussie die Libéma Open wint.

‘Het is ontzettend cool om op die lijst met grootheden te komen. Het is al een hele eer om in één adem met hen genoemd te worden, maar ik zal nog heel veel wedstrijden moeten winnen om aan hun prestaties te kunnen tippen, maar ik ga mijn best doen’, verzekerde de 25-jarige eindwinnaar.

Uiteraard was er ook veel lof voor zijn fans, die er in groten getale waren in ’s-Hertogenbosch.

‘Ik ben jullie ontzettend dankbaar. Het voelde een beetje gek om zó veel steun te genieten in een land dat zo ver bij Australië vandaan ligt. Ik waardeer ontzettend dat jullie er zo’n memorabele week van hebben gemaakt en de moeilijke weersomstandigheden met ons hebben getrotseerd.’

Korda
De finale leek even een derde set in te gaan, maar een comeback van Korda in het tweede bedrijf werd op het laatste moment de kop ingedrukt door De Minaur, die opgelucht kon ademhalen.

‘Ik had het graag afgemaakt op mijn eerste matchpoint, maar het was een zware partij en ik deed helemaal niets verkeerd toen hij zich terugvocht. Des te blijer ben ik met het snel schakelen aan het einde. Hopelijk kan ik dit momentum vasthouden gedurende de rest van het grasseizoen.’

Korda en De Minaur gaan elkaar de komende week in Londen in elk geval weer treffen, al is het aan dezelfde kant van het net. ‘Je gaat een enorme bedreiging zijn op het gras dit jaar en ik kijk uit naar onze dubbel volgende week. Ik kan er niet veel van, dus jij mag al het werk doen’, grapte de nieuwe kampioen tijdens de prijsuitreiking op het volgepakte centre court.

De 23-jarige Korda kijkt op zijn beurt terug op een meer dan positieve eerste bezoek aan Libéma Open. ‘Ik wil de toernooileiding, alle fans, sponsors, fotografen en ballenkinderen bedanken. Het is mijn eerste keer hier en hopelijk kan ik in de toekomst terugkeren. Tot snel!’