7 - 15 juni 2025
Autotron 's-Hertogenbosch

7 - 15 juni 2025 | Autotron 's-Hertogenbosch

Interview Korda: ‘Het is goed toeven hier’

15 June, 10:38

De naam Korda is in tenniskringen al decennialang een bekende. Zijn vader Petr was Grand Slamkampioen en zoonlief mikt ook op het allerhoogste. Zijn zussen zijn ook nog eens topgolfers, dus dat Sebastian Korda met passie over allerlei sporten spreekt is niet verbazingwekkend.

Je bent voor het eerst hier en staat meteen in de halve finale. Waar heb je dat aan te danken?
‘Ik ben vroeg gekomen en heb me goed kunnen voorbereiden. Er zijn hier veel banen dus je kunt vaak trainen, wat erg prettig is. In de wedstrijden heb ik een hoog niveau gehaald dus ik ben blij met hoe het loopt allemaal.’

Je bent dit jaar voor de tweede keer in Nederland, na je deelname in Rotterdam. Was je daarvoor ooit in het land geweest?
‘Nee, dat niet. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat de mensen erg aardig zijn. Het is goed toeven hier, al zou ik het niet erg vinden als de zon af en toe eens doorbreekt.’

Je staat nu tegenover Tallon Griekspoor, de titelverdediger. Hoe denk jij over zijn kwaliteiten?
‘We hebben hier toevalligerwijs al regelmatig getraind. Hij kan goed uit de voeten op gras, geholpen door een machtige service en zowel een stevige forehand als backhand. Bovendien komt hij graag naar het net. Dus het zal voor mij een behoorlijke uitdaging worden. Maar wel één waar ik naar uitkijk, want spelen tegen zo’n tegenstander helpt mij ook beter te worden op gras.’

Wat voel jij jaarlijks als je voor het eerst op een grasbaan staat?
‘Ik heb een voorkeur voor snellere banen. Om van gravel over te stappen op gras bezorgt mij dus een fijn gevoel, al moet je altijd wel weer even wennen aan hoe je op deze ondergrond moet spelen. Het brengt de eerste dagen ook flink wat spierpijn met zich mee, omdat je opeens zoveel lager bij de grond zit voor je slagen.’

Wat is het beste dat je is overkomen dit jaar buiten de tennisbaan?
‘Het feit dat ik geen last meer heb van mijn pols. Dat heeft me anderhalf jaar serieus dwarsgezeten, waardoor ik me buiten de baan ook niet lekker voelde. Het bezorgde me ook in het dagelijks leven beperkingen, met simpele dingen als een flesje openen bijvoorbeeld.’

Als je op een ander moment in de historie kon leven, wanneer zou dat zijn?
‘In het oude Egypte. Ik zou graag met eigen ogen zien hoe ze die piramides hebben gebouwd. Dat is iets wat ik me ik al vaak heb afgevraagd, daar ben ik erg benieuwd naar.’

Had je een obsessie als kind?
‘Van alles met sport. Toen ik opgroeide deed ik naast tennis aan onder meer ijshockey, golf, taekwondo. Ik wilde veel uitproberen. Mijn ouders gaven me hier gelukkig alle ruimte voor. Ze hebben me ook nooit richting tennis gepusht.’

Stel je mag hier, als de zon eens doorbreekt, een gezellige barbecue organiseren. Welke drie gasten mogen niet ontbreken?
‘Goede muziek is een must en aangezien we in Nederland zijn valt mijn keuze op Martin Garrix. Ik ben ook wel serieus fan van hem. Omdat ik erg van ijshockey hou wil ik graag Sidney Crosby als gast en met Andre Agassi erbij schuift er een fantastische verhalenverteller aan. Het maakt niet uit waar Andre over begint te praten, hij kan het altijd geweldig brengen en neemt je helemaal mee in zijn verhalen.’