7 - 15 juni 2025
Autotron 's-Hertogenbosch

7 - 15 juni 2025 | Autotron 's-Hertogenbosch

Interview Griekspoor: ‘Ik loop hier met een fijn gevoel rond’

11 June, 10:11

Tallon Griekspoor overtrof vorig jaar de verwachtingen van alles en iedereen door de titel te winnen. Hij heeft zijn gravelschoenen ingeruild voor grasnoppen na een gedenkwaardig gevecht tegen Alexander Zverev op Roland Garros.

Hoe voelden je eerste stappen op het gras na je prestatie van vorig jaar?
‘Voor mij zijn het sowieso altijd mooie stappen. Ik speel graag op gras en toen ik afgelopen donderdag voor het eerst terugkeerde sinds de finale was dat een mooi moment. Ik loop hier met een fijn gevoel rond.’

Was het anders binnenwandelen als titelhouder?
‘Niet zozeer, al is het wel zo dat mensen iets anders naar je kijken. Maar dat zal niet alleen met de toernooiweek van vorig jaar te maken hebben, maar met mijn hele afgelopen seizoen. Dat zijn positieve veranderingen en ik ontvang leuke complimenten.’

Je zei over je eindzege hier dat het de mooiste week uit je leven was. Is dat nog steeds het geval?
‘Zeker weten. De finaledag was vooral onwijs mooi. Een titel winnen is bijzonder en om het in eigen land te doen is helemaal te gek.’

Gezien de moeilijkheidsgraad van het winnen van een ATP-toernooi was het eigenlijk een bizar toeval dat je uitgerekend hier won, nietwaar?
‘Het moet een beetje meezitten. Ik speelde de kwartfinale tegen Alex de Minaur, waarin ik anderhalve set kansloos was. Toen speelde ik uit het niets vier ongelooflijke punten achter elkaar en draaide de wedstrijd ineens om. Dat is grastennis. Als het mindere spel tien minuten langer had geduurd, had ik die pot verloren. Toen Jannik Sinner werd uitgeschakeld in de kwartfinale brak het schema open. Je moet zelf heel goed zijn en daarbij wat geluk hebben. Dat viel samen vorig jaar.’

Welk cijfer geef je je seizoen tot dusver?
‘Dan ben ik misschien iets te kritisch, maar ik kom op een 6,5 of 7 uit. Ik speelde een derde ronde op de Australian Open en Roland Garros en een halve finale in Rotterdam. Ik heb bijna alle wedstrijden gewonnen die ik moest winnen en een aantal wereldtoppers laten wankelen (Sinner, Djokovic, Zverev, red.). Ik heb nog niet mijn beste tennis gespeeld, maar doe de juiste dingen en verwacht dat het beste nog gaat komen. Als je nummer 23 van de wereld bent mag je niet klagen.’

Waar moet je vooral op letten met Miomir Kecmanovic als tegenstander?
‘Hij haalt stiekem meer ballen terug dan je denkt en is op andere ondergronden groot fan van lange rally’s. Ik kan me niet voorstellen dat hij op gras ineens heel anders zal spelen, dus het is aan mij om aanvallendte tennissen. Daar zou ik de kansen voor moeten krijgen. Hij is een lastige klant.’

Als je hier een gezellige barbecue zou organiseren, welke drie personen uit het heden of verleden zou je dan uitnodigen?
‘Ik denk meteen aan Johan Cruijff, al heb ik hem niet echt bewust meegemaakt. Maar ik ken de oude filmpjes en uitspraken. Ook Tiger Woods is uitgenodigd, want daar ben ik altijd groot fan van geweest en hij is iemand die het nodige heeft ervaren waar ik van kan leren. Roger Federer maakt het gezelschap compleet. Hij heeft in mijn ogen de grootste invloed gehad op onze sport en staat mooi in het leven. Het is helaas niet gelukt om tegen hem te spelen, maar hij mag toch komen op de barbecue, haha.’