10 - 18 juni 2023
Autotron 's-Hertogenbosch

10 - 18 juni 2023 | Autotron 's-Hertogenbosch

LO 2022: Van Rijthoven bekroont sensationele week met titel

12/06/22, 15:49

Het is wonderlijk maar waar. Tim van Rijthoven is de winnaar van Libéma Open 2022. De sensationele week van de 25-jarige speler eindigde met een knal, nadat hij in de finale niemand minder dan Daniil Medvedev wist te verslaan met ruime cijfers: 6-4 6-1.

Het was de droomfinale. De aanstaand nummer één van de wereld tegen de verrassende Nederlandse wildcardspeler en nummer 205 op de ATP-ranglijst.

Door een break te plaatsen bij 5-4 in de eerste set won Van Rijthoven direct de eerste set. Toch vond hij een nóg hoger niveau in de tweede set, waarin hij razendsnel op een 5-0 voorsprong kwam. Bij 5-1 serveerde de thuisspeler de partij uit op love, viel hij op de grond en kreeg het gras een welverdiende kus.

Na Taylor Fritz en Felix Auger-Aliassime eerder in de week, was ook de regerend US Openkampioen niet opgewassen tegen het nagenoeg perfecte grastennis van Van Rijthoven. Met onwaarschijnlijk precies serveerwerk, listige backhand sliceballen en verwoestende forehands was de nieuweling op dit toneel op alle fronten zijn tegenstander de baas.

Van Rijthoven, de eerste Nederlandse finalist in Rosmalen sinds Raemon Sluiter in 2009, won deze week zijn eerste wedstrijden op ATP-niveau en trok dat bizar genoeg door tot en met de eindstrijd. Zodoende is hij de eerste Nederlandse kampioen geworden bij de mannen sinds Sjeng Schalken in 2003.