8 - 16 juni 2024
Autotron 's-Hertogenbosch

8 - 16 juni 2024 | Autotron 's-Hertogenbosch

LO 2022: Droomweek Van Rijthoven krijgt vervolg met finaleplek

11/06/22, 16:45

De sensationele doorbraakweek van Tim van Rijthoven wordt alsmaar mooier. De 25-jarige Brabander, die voor Libéma Open nog nooit een ATP-wedstrijd had gewonnen, gaat zondag spelen voor de titel. In de halve finale versloeg Van Rijthoven op een volgepakt en zonovergoten centre court de als tweede geplaatste Felix Auger-Aliassime met 6-3 1-6 7-6(5).

Van Rijthoven versloeg deze week al voor het eerst een top20-speler in de persoon van Taylor Fritz, maar zijn overwinning in de halve finale op Felix Auger-Aliassime is van een nog indrukwekkender kaliber. De Canadees is de nummer negen van de wereld en won in februari het ATP-toernooi van Rotterdam.

Van Rijthoven benutte op 3-2 het enige breakpoint van de openingsset, maar kon zijn uitstekende vorm niet doortrekken in set twee. Na een rappe set voor Auger-Aliassime herpakte de thuisfavoriet zich echter sterk, met imponerend serveerwerk en dwingende aanvalsballen.

Auger-Aliassime kwam in de derde set twee keer terug van een 0-40 achterstand op eigen service, maar Van Rijthoven bleef niet hangen in de teleurstelling van zijn gemiste kansen. Auger-Aliassime kreeg de hele set niet één breakpoint en na iets minder dan twee uur tennis moest een tiebreak uitkomst bieden.

Bij een 3-3 stand dwong Van Rijthoven zijn tegenstander de fout in met een dwingende forehand, waarmee de enige minibreak werd gemaakt. De wildcardspeler verzilverde zijn derde matchpoint en liet zich toen dolgelukkig op het gras vallen.

Van Rijthoven is nu nog de nummer 205 van de wereld, maar zal na Libéma Open zijn beste ranking ooit (ATP-175) flink verbeteren. In zijn eerste ATP-finale speelt hij mogelijk tegen Daniil Medvedev. De aankomend nummer één van de wereld treedt in de tweede halve finale aan tegen titelverdediger Adrian Mannarino.