04 - 12 juni 2022
Autotron 's-Hertogenbosch

04 - 12 juni 2022 | Autotron 's-Hertogenbosch

Stefanos Tsitsipas – Tennistopper, fotograaf en vlogger

21/05/19, 16:41 | Meer van:

Stefanos Tsitsipas komt graag naar Nederland en was voorgaande jaren naast Rosmalen ook in Rotterdam en Scheveningen te vinden. In juni is hij de hoogstgeplaatste speler tijdens Libéma Open. De talentvolle Griek is opgeklommen naar plek zes van de wereldranglijst, maar hij zit nog lang niet aan zijn plafond.

‘Nederland is een land dat mij veel kansen heeft gegund. In Rotterdam, Scheveningen en Rosmalen heb ik wildcards gekregen. Ik word heel goed behandeld en dat waardeer ik zeer. Iedereen is vriendelijk, open en gastvrij tegenover alle spelers. Nederlandse toernooien zijn bovendien organisatorisch altijd van topkwaliteit’, zo sprak hij vorig jaar tijdens Libéma Open over zijn band met ons land.

De 20-jarige Tsitsipas is geboren in Athene. Hij heeft een Russische moeder en een Griekse vader die beiden in het tennis actief zijn. Zijn moeder Julia Salnikova behoorde in de jaren ’80 tot de beste speelsters van de Sovjet-Unie. Met zijn vader Apostolos, die tevens zijn coach is, heeft hij een heel sterke band. Tsitsipas jr. heeft namelijk letterlijk zijn leven te danken aan zijn vader… Tijdens een klein ITF-toernooi in Heraklion redde Apostolos zijn tienerzoon van een verdrinkingsdood, nadat Stefanos was gaan zwemmen in de zee. Een traumatische ervaring, waardoor zijn kijk op het leven veranderd is.

De relaxed ogende Tsitsipas brak vorig jaar door op de ATP Tour. Hij steeg maar liefst 76 plaatsen op de ranking en startte dit seizoen als mondiale nummer 15. Hij werd dan ook afgelopen jaar terecht door zijn collega’s gekozen als ‘Most Improved Player Of The Year’. Dit jaar zette hij zijn opmars door. Hij bereikte bij de Australian Open de laatste vier door onder anderen Roger Federer te verslaan en won de toernooien van Marseille en Estoril. Bij het Masters 1000-toernooi van Madrid versloeg hij Rafael Nadal op gravel en strandde hij pas in de finale. Ook in Dubai bereikte hij de eindstrijd, wat hem een top10-notering bracht en het ziet er naar uit dat hij lang tot de elite zal blijven behoren.

Niet alleen op de tennisbaan schittert Tsitsipas. In zijn vrije tijd is hij druk met fotografie en video. Via zijn eigen kanaal op Youtube houdt hij zijn volgers op de hoogte middels zijn bijna professioneel uitziende reisvlogs. ‘Het is de perfecte afleiding. Ik ben er gek op. Onlangs werd ik door een meisje benaderd met de vraag of ik die jongen van Youtube ben. Het was vreemd en grappig om via die weg herkend te worden en niet door mijn tennis’, sprak hij eerder over zijn passie.

Op Instagram heeft hij zelfs een alter ego gecreëerd. Onder het account van Steve The Hawk kun je Tsitsipas volgen als Instagramfotograaf.

De carrière van de veelzijdige Griek met de mooie enkelhandige backhand zit dus behoorlijk in de lift. Zijn speelstijl met veel aanvallende slagen is aantrekkelijk voor het publiek. Ook is hij niet bang om het net op te zoeken en duikvolleys à la Boris Becker te maken. Een speler dus om in de gaten te houden. En dat kan van 8 tot en met 16 juni tijdens Libéma Open, waar hij het spelersveld aanvoert.