10 - 16 juni 2019
Autotron Rosmalen

10 - 16 juni 2019 | Autotron Rosmalen

Haase delft onderspit tegen tienersensatie

16/05/18, 22:54 | Meer van:

Robin Haase is in de tweede ronde van het Masters 1000-toernooi van Rome uitgeschakeld. De pas 19-jarige Denis Shapovalov was in de Next Gen Arena in drie sets te sterk voor de Hagenaar: 7-6(3) 6-7(5) 6-3.

Shapovalov heeft een Russische naam, is geboren in Israël, woont op de Bahama’s en heeft een Canadees paspoort. Maar bovenal heeft hij een geweldig talent dat hem nu al naar de 29ste positie op de wereldranglijst heeft gebracht.

In hun eerste onderlinge ontmoeting was het Shapovalov die een break voorsprong nam. Het lukte de Canadese tiener echter niet om de eerste set bij 5-4 op eigen service binnen te slepen. Een grote forehand misser op setpoint en een gemiste volley voor open veld brachten Haase weer in de set. In de tiebreak die volgde was het Shapovalov die rap uitliep naar 4-1. Deze marge bleek groot genoeg om de tiebreak en daarmee de openingsset met 7-3 naar zich toe te trekken.

In het tweede bedrijf viel geen enkele break te noteren. In de onvermijdelijke tiebreak was het ditmaal Haase die het beste van start ging. De Nederlandse nummer één zag zijn 3-1 voorsprong teniet worden gedaan en balanceerde op rand van uitschakeling toen Shapovalov bij 5-4 in de tiebreak tweemaal mocht serveren. Haase rechtte zijn rug en vocht voor wat hij waard was en pakte drie opeenvolgende punten en dwong daarmee een beslissende set af.

In de derde game van de derde set kon Haase zijn breakpoint niet benutten. Iets wat zijn jonge tegenstander een game later wel lukte. Het verzet bij Haase leek gebroken en Shapovalov serveerde na bijna 2,5 uur spelen de wedstrijd bij 5-3 uit.

De nummer 29 van de wereld heeft nu twee zware driesetters in de benen. In de eerste ronde kwam hij terug van een set achterstand tegen de als 15de geplaatste Tomas Berdych.

Voor een plek in de kwartfinale neemt Shapovalov het op tegen niemand minder dan Rafael Nadal. De tienvoudig Roland Garroskampioen is als eerste geplaatst in Rome en gunde Damir Dzumhur eerder op de dag slechts één game: 6-1 6-0.