8 - 16 juni 2024
Autotron 's-Hertogenbosch

8 - 16 juni 2024 | Autotron 's-Hertogenbosch

Jarige Ostapenko verrassend naar finale Roland Garros

08/06/17, 17:58 | Meer van:

Jelena Ostapenko heeft verrassend de finale gehaald op Roland Garros. Op haar verjaardag versloeg de 20-jarige Letse de eveneens jarige Timea Bacsinszky met 7-6(4) 3-6 6-3.

Ostapenko en Bacsinszky gaven in hun eerste onderlinge ontmoeting veel cadeautjes. De Zwitserse startte goed, maar kon niet lang genieten van haar 2-0 voorsprong. Met breaks over en weer was het Ostapenko die bij 6-5 voor de eerste set mocht serveren. Maar ook deze opslaggame werd ingeleverd, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. De eerste zes punten werden eerlijk verdeeld, maar vanaf dat moment haalde de nummer 47 van de wereld drie punten op rij binnen. De 28 jaar geworden Bacsinszky deed nog iets terug, maar kon niet voorkomen dat de tiebreak met 7-4 naar de Letse ging.

Het spelbeeld in de tweede set veranderde niet. Ostapenko deelde harde klappen uit en Bacsinszky probeerde te ontregelen. Tot 3-3 40-00 op de service van Ostapenko was er niets aan de hand voor de Letse. Maar opeens volgde enkele missers van het racket van de speelster uit Riga en haalde de als dertigste geplaatste Zwitserse drie games op rij binnen en daarmee de set.

In het beslissende bedrijf werden de eerste drie servicegames gewonnen door de ontvanger. Ostapenko was de eerste die haar opslaggame behield en liep uit naar 3-1. Maar Bacsinszky knokt voor wat ze waard was en kwam op gelijke hoogte. Ostapenko ging de ballen nog sneller nemen en harder slaan en wist daarmee de volgende drie games naar zich toe te trekken.

Het duel duurde bijna twee en een half uur, waarin 211 punten werden gespeeld. Ostapenko, die zich ook had ingeschreven voor het Ricoh Open maar heeft teruggetrokken, won met 106 punten eentje meer dan haar tegenstandster.

Ostapenko won in haar prille carrière nog nooit een toernooi op het hoogste niveau en mag zaterdag voor een Grand Slamtitel spelen. Haar tegenstandster komt uit het duel Simona Halep tegen Karolina Pliskova.