04 - 12 juni 2022
Autotron 's-Hertogenbosch

04 - 12 juni 2022 | Autotron 's-Hertogenbosch

Statement met betrekking tot deelname (Wit-)Russische spelers

02 May, 13:30

Gezien de situatie in Oekraïne begrijpen we dat er vragen zijn over de deelname van (Wit-)Russische spelers en speelsters aan Libéma Open.

Glashelder is dat Libéma Open de Russische invasie in Oekraïne met klem veroordeelt en intens meeleeft met de miljoenen onschuldige mensen die door de aanhoudende oorlog worden getroffen.

Kijkend naar het deelnemersveld volgt Libéma Open de door de Nederlandse regering ondersteunde richtlijnen van NOC*NSF om individuele sporters deel te laten nemen aan Nederlandse sportevenementen zolang ze niet Rusland of Wit-Rusland vertegenwoordigen. Deze richtlijnen zijn in lijn met het IOC Statement Give Peace a Chance, de recente besluiten van het EOC, en de verklaring van 38 landen waaronder Nederland.

Het internationale grastoernooi in ‘s-Hertogenbosch maakt tevens deel uit van het ATP/WTA-circuit en volgt en steunt het standpunt van beide internationale tennisorganisaties met betrekking tot discriminatie op basis van nationaliteit. Dit betekent dat spelers uit Rusland en Wit-Rusland op persoonlijke titel kunnen deelnemen aan ATP/WTA toernooien, onder een neutrale vlag. Spelers hebben het recht zich in te schrijven. Hun deelname is gebaseerd op de individuele ATP/WTA ranking waardoor spelers uit Rusland en Wit-Rusland actief zullen zijn bij alle internationale toernooien. Het is niet mogelijk om als individueel toernooi spelers op basis van nationaliteit te weigeren. Het uitsluiten van deze spelers bij Wimbledon is gebaseerd op recente richtlijnen van de Britse regering.

De toernooidirectie blijft in nauw overleg met de overkoepelende sportorganisaties en zal overeenkomstig handelen indien richtlijnen worden aangepast.